Stretol som sa na pracovisku s použ.kuch.obuvy v dvoch cenových kategóriách, čo má dopad aj na ich použitie (doba, vlastn.)
Pri kuch.obuvy vo vyššej cen.kateg, kuchárky túto používajú 3 roky, podošva si stále udržuje protišmykové vlastnosti, nejaví podstatné znaky opotrebenia. Zvršky
obuvy však prejavovali značnú zmenu, najmä vizuálnych vlastností. Podotýkam, že pracovníčky k kuchyni sa v skutočnosti starajú pravidelne o čistenie obuvy (na zákl.smernice im bola priznaná fin.náhrada na čist.prostr.), pritom majú ďalší pár obuvy na výmenu. Napriek tomu priznali, že zvršky sa už nedajú dostatočne čistiť, stratili minimálne svoj vzhľad v dôsledku pôsobiacich fyz. a biol.fakto-rov (voda, mastnota a pod.).
Pri kuch.obuvy nižšej cenovej kateg., protišmyk.vlastnosti podošvý vydržia cca
1 rok (a to pri záruke 2 roky). K zmenám zvrškov, ktoré uvádzam pri vyššej cen.kategórii, z dôvodu výmeny v ročných intervaloch, prakticky nestihne dôjsť.
Tento spôsob poskytovania kuch.obuvy, najmä z hyg.dovodov sa ukazuje ako "praktickejší". V tomto prípade nastáva aj otázka dodržania záruky 2 roky a uplatnenia si nárokov z nej, vlastne dodržanie fin. disciplíny najmä v rozpočt.organizáciách (2 argumenty proti sebe)!
Podotýkam, že uvedený problém zmeny zvrškov môže viesť, že obuv sa nedá dostatočne čistiť (aj z biol.hľadiska!). Preto je potrebné, aby si zvršok
udržal nielen bielu farbu, ale aj hladký povrch, a to aj z dôvodu odolnosti pred mastnotami a vodou, ako aj z dôvodu čistenia. Otázka môže byť aj, ako je to s odolnosťou obuvy voči mastnotám a vlhkosti (udržanie si nenasiakavosti, nejedná sa o odolnosť voči priem.olejom).
Pri kuch.obuvy vo vyššej cen.kateg, kuchárky túto používajú 3 roky, podošva si stále udržuje protišmykové vlastnosti, nejaví podstatné znaky opotrebenia. Zvršky
obuvy však prejavovali značnú zmenu, najmä vizuálnych vlastností. Podotýkam, že pracovníčky k kuchyni sa v skutočnosti starajú pravidelne o čistenie obuvy (na zákl.smernice im bola priznaná fin.náhrada na čist.prostr.), pritom majú ďalší pár obuvy na výmenu. Napriek tomu priznali, že zvršky sa už nedajú dostatočne čistiť, stratili minimálne svoj vzhľad v dôsledku pôsobiacich fyz. a biol.fakto-rov (voda, mastnota a pod.).
Pri kuch.obuvy nižšej cenovej kateg., protišmyk.vlastnosti podošvý vydržia cca
1 rok (a to pri záruke 2 roky). K zmenám zvrškov, ktoré uvádzam pri vyššej cen.kategórii, z dôvodu výmeny v ročných intervaloch, prakticky nestihne dôjsť.
Tento spôsob poskytovania kuch.obuvy, najmä z hyg.dovodov sa ukazuje ako "praktickejší". V tomto prípade nastáva aj otázka dodržania záruky 2 roky a uplatnenia si nárokov z nej, vlastne dodržanie fin. disciplíny najmä v rozpočt.organizáciách (2 argumenty proti sebe)!
Podotýkam, že uvedený problém zmeny zvrškov môže viesť, že obuv sa nedá dostatočne čistiť (aj z biol.hľadiska!). Preto je potrebné, aby si zvršok
udržal nielen bielu farbu, ale aj hladký povrch, a to aj z dôvodu odolnosti pred mastnotami a vodou, ako aj z dôvodu čistenia. Otázka môže byť aj, ako je to s odolnosťou obuvy voči mastnotám a vlhkosti (udržanie si nenasiakavosti, nejedná sa o odolnosť voči priem.olejom).