Kontrola požívania alkoholických nápojov - odber krvi v zdravotníckych zariadeniach v PRAXI

Otázka / téma:

Dobrý deň,
touto cestou, by som vás rada požiadala o radu z praxe. V smernici na kontrolu požívania alkoholických nápojov..... je uvedené: .....,, zamestnanec s pozitívnym výsledkom musí okamžite opustiť pracovisko a za žiadnych okolností nesmie pokračovať v práci. Následne je povinný v sprievode povereného zamestnanca ( vedúci a pod. ) sa podrobiť lekárskemu vyšetreniu, kde sa potvrdí, alebo vyvráti pozitívny výsledok zistený alkohol-testerom.
Moja obava vyplýva z realizovateľnosti odobratia krvi v zdravotníckom zariadení :
1. Mám dohodnúť odobratie krvi cez pracovnú dobu zo zmluvným doktorom ? Alebo mu stačí ,,zaklopať na dvere ,, ?
2. Ak to nebude možné zo zmluvným doktorom, vyplýva nejaká povinnosť toto odobratie na požiadanie vykonať ( za poplatok ) urgentný príjem, alebo aký typ zdr.zariadenia ?
3. Mimo pracovnej doby, v noci, cez sviatky, víkendy a pod., kto môže vykonať odber ? Pohotovosť, alebo urgent ? Neodmietnu ma ? Resp. môžu tak vykonať?
4. Ako postupovať, ak v zmysle smernice zamestnanec s pozitívnym výsledkom odmietne ísť do zdravotného zariadenia ?
5. Ako postupovať, ak v prípade PÚ nebude môcť ísť zamestnanec s pozitívnym výsledkom do zdrav.zariadenia ? Môžem sa spoľahnúť, že mu odoberú krv na alk.test pri lekárskom ošetrení ?

Nerada by som, aby v reálnej situácii došlo k nejakému strácaniu času, poprípade nepríjemným až trápnym situáciám.
Vopred ďakujem za odpovede a praktické rady, ako ste riešili vy danú situáciu.
Pekný deň

Odpovede / reakcie:

BESOFT Online
Nová profesionálna online aplikácia BOZP