Návod na obsluhu

Otázka / téma:

Pekný deň prajem.
Dostal som jednu záľudnú otázku, tak Vás touto cestou prosím o radu.
Zamestnávateľ zamestná nového zamestnanca na činnosť, ktorá si vyžaduje preukaz odbornej spôsobilosti (napr. obsluha motorového vozíka, obsluha zdvíhacieho zariadenia, ...). Zamestnanec už má platný preukaz takže nemusí absolvovať školenie u oprávnenej osoby. Zamestnávateľ je však povinný zamestnanca oboznámiť s rizikom na pracovisku, internými predpismi , pracovnými postupmi a pokynmi výrobcu zariadení, ktoré bude zamestnávateľ pri práci obsluhovať, alebo používať (návod na obsluhu).
Kto a v akých intervaloch musí takéto oboznámenie z návodu na obsluhu u zamestnávateľa vykonať?

Kto:
- Vedúci zamestnanec - čo ak nemá sám preukaz na vykonávanie danej činnosti? Ak by aj mal, kto by z uvedeného návodu školil jeho? Musí byť vedúci zamestnanec preškolený, aby mohol oboznamovať z návodu na obsluhu svojich podriadených?
- BT/ABT - pri 800 zamestnancoch by nerobil nič iné len školil zamestnancov z návodov na obsluhu. V prípade, že nemá platný preukaz tak stačí, aby si sám naštudoval návod na obsluhu a môže ďalej školiť, alebo musí byť tiež preukázateľne preškolený?
- Výrobca / Dodávateľ zariadenia – keď máte 15 ročné zariadenie, tak ste radi, ak výrobca ešte existuje. V prípade, že sa takáto osoba nájde, bude stačiť keď nám zaškolia vedúceho zamestnanca len jeden krát? Na ďalšie obdobie sa bude preukazovať potvrdením od výrobcu, že je oprávnený školiť ďalej.
- Školiteľ - to že zamestnanec môže obsluhovať motorový vozík W1, neznamená, že bol preškolený z návodu na obsluhu práve Vášho typu motorového vozíka druhu W1.
- Kolega, ktorý už na danom zariadení pracuje - keď mu o týždeň prepadne platnosť preukazu tak ho bude školiť práve ten nový zamestnanec?

Ako často:
Podľa zákona č. 124/2006 Z.z. by malo byť oboznámenie minimálne raz za 24 mesiacov. Bude to stačiť keď napr. obsluha MV absolvuje školenie každý rok?

Touto otázkou som bombardoval viacerých bezpečákov aj školiteľov a každý mal na to iný názor preto som zvedavý na ten Váš.
Vopred ďakujem.

Odpovede / reakcie:

BESOFT Online
Nová profesionálna online aplikácia BOZP