Úraz v pracovnom čase na ceste do WC a vo WC

Otázka / téma:

Dobrý deň,
dnes som dostala otázku, kde som trošku zneistela, a myslím si, že je to dobrý podnet do diskusie.
Vo firme, kde vykonávam poradenstvo BOZP - jedná sa o výrobu v automobilovom priemysle, chcú vylúčiť z evidencie pracovných úrazov všetky úrazy, ktoré sa stanú zamestnancovi v pracovnom čase počas pracovnej zmeny mimo pracovnej prestávky na ceste do WC a na WC. Odôvodnili to tým, že to nesúvisí s plnením pracovných povinností. Jedná sa o zahraničnú firmu a ja som sa mala k tomu vyjadriť z hľadiska požiadaviek slovenskej legislatívy. Môj názor je taký, že úraz, ktorý sa stane zamestnancovi v pracovnom čase mimo pracovnej prestávky na ceste do WC a na WC môže byť považovaný za pracovný. Treba pri tom však dôsledne posúdiť všetky okolnosti a príčinu úrazu. Zariadenie WC je súčasťou pracovných priestorov a aj keď súhlasím s názorom, že zamestnanec má v pracovnom čase vykonávať činnosti, ktoré mu vyplývajú z pracovnej zmluvy a pracovných postupov a na WC má ísť v čase pracovnej prestávky, predsa len sa môže vyskytnúť okolnosť, že musí opustiť pracovisko z dôvodu potreby ísť na WC aj počas pracovnej doby. Aký názor na to máte. Ja som uviedla niekoľko konkrétnych prípadov, kedy by som úraz na ceste k WC a v priestoroch WC považovala za pracovný. Majiteľovi firmy sa to ale vôbec nepáčilo, chcel takýto typ úrazu riešiť ako nepracovný a aj s možnými dôsledkami pre zamestnanca za opustenie pracovného miesta. Ako by ste postupovali Vy?

Odpovede / reakcie:

BESOFT Online
Nová profesionálna online aplikácia BOZP